Fenntartható befektetések

A fenntarthatósági szempontok figyelembevételével kezelt befektetési alapok azon az elgondoláson alapulnak, hogy hosszabb távon azok a vállalkozások és országok, amelyek fenntartható módon bánnak az erőforrásaikkal, valószínűsíthetően gazdaságilag is jobban fognak teljesíteni azokhoz képest, amelyek nem fektetnek hangsúlyt erre.

Az úgynevezett fenntartható befektetési alapok esetében a fenntarthatósági kockázatoknak a hagyományos elemzési és kockázatkezelési folyamatba történő integrálásán felül a befektetési stratégia kibővül a fenntartható befektetési céllal, és/vagy környezeti és társadalmi jellegzetességekkel, másként ESG aspektussal.

Ennek lényege, hogy a portfoliót alkotó vállalatok egy előzetes környezeti (E), szociális (S) és vállalatirányításhoz (G) kapcsolódó elemzésen esnek át. Ennek az elemzésnek és kiválasztási kritériumnak az elnevezése az ESG, amely a három aspektus angol elnevezéseinek rövidítésből áll össze (Environmental, Social, Governance).

A Raiffeisen Alapkezelő valamennyi általa kezelt alap esetében integrálta a fenntarthatósági kockázatokat.
2021. március 10-től a Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja, 2021. augusztus 23-tól a Raiffeisen Megatrend ESG Részvény Alapok Alapja, 2022. február 17-től a Raiffeisen ESG Nemzetközi Részvény Alapok Alapja, 2022. szeptember 26-tól pedig a Raiffeisen ESG Konzervatív Vegyes Alapok Alapja portfoliója is úgy kerül összeállításra, hogy abban kizárólag előre rögzített ESG kritériumokat teljesítő vállalatok értékpapírjai szerepelnek1. Az ilyen alapokat „ESG célokat promótáló” alapnak nevezzük.2 Az ESG kritériumok szerinti megfelelést és a portfolió összeállítását az RBI Csoport (Raiffeisen Bank International AG) bécsi vagyonkezelője, a Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. (Raiffeisen Capital Management – RCM) végzi. A bécsi kollégák által alkalmazott ESG alapelveket részletesen elolvashatja az alapok termékoldalain (Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja, Raiffeisen Megatrend ESG Részvény Alapok Alapja, Raiffeisen ESG Nemzetközi Részvény Alapok Alapja, Raiffeisen ESG Konzervatív Vegyes Alapok Alapja), a leglényegesebb pontokat pedig az alábbiakban foglaltuk össze.

Az alapok nem fektetnek meghatározott iparágakba (pl: uránium termelés, nukleáris energia, fegyvergyártás, széntermelés), illetve olyan országok által kibocsátott kötvényekbe, ahol például halálbüntetést alkalmaznak, nem ratifikálták a párizsi klímaegyezményt, vagy folyamatosan és súlyosan sérülnek az emberi jogok. Emellett az alapok nem fektetnek génmanipulációban érintett vállalkozásokba, illetve nem vállalnak spekulatív pozíciókat élelmiszerárak változásával kapcsolatban.

A befektetési univerzumot alkotó vállalatok ESG elemzésen esnek át, fenntarthatósági pontszámot kapnak és a portfólió menedzserek a gazdasági tényezők mellett ezeket is figyelembe veszik a befektetési döntések meghozatalakor. Ennek köszönhetően az alapokba olyan pénzügyileg is vonzó vállalatok kerülhetnek be, amelyek hozzájárulnak 

  • a környezetterhelés visszaszorításához, 
  • a megújuló energiaforrások használatához,
  • a CO2 kibocsátás csökkentéséhez,
  • csökkentett víz és energia fogyasztáshoz,
  • újrahasznosításhoz, korszerű hulladékkezeléshez,
  • nemek, vallások közti egyenlőtlenségek felszámolásához,
  • oktatás, egészségügy fejlesztéséhez, támogatásához,
  • emberi jogok és munkajogok betartásához,
  • a gyermekmunka mellőzéséhez, 
  • átlátható, korrupciómentes vállalatirányítási módszerek alkalmazásához.

A Raiffeisen Alapkezelő a befektetési döntések meghozatala során a fenntarthatósági kockázatokat és fenntarthatósági tényezőket az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2088 rendeletében ("SFDR-rendelet") meghatározott elvek mentén kezeli és teszi közzé. Az ehhez kapcsolódó dokumentumok (Fenntarthatósági kockázatok integrálása, Káros hatások átláthatósága) megtekinthetőek az oldalsó menüsávban.

 

Közvetett módon, alapok alapja konstrukción keresztül
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2088 rendelet a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2088 rendelet a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről