Útkövető

Tartalom megjelenítő

ESG Alapok

A Raiffeisen Alapkezelő valamennyi általa kezelt alap esetében integrálta a fenntarthatósági kockázatokat, ugyanakkor ESG Alapjaink azok, amelyeknek a portfóliója úgy kerül összeállításra, hogy abban kizárólag előre rögzített ESG kritériumokat teljesítő vállalatok értékpapírjai szerepelnek (közvetett módon, alapok alapja struktúrán keresztül).

A fenntarthatósági szempontok figyelembevételével kezelt ESG befektetési alapok azon az elgondoláson alapulnak, hogy hosszabb távon azok a vállalkozások és országok, amelyek fenntartható módon bánnak az erőforrásaikkal, valószínűsíthetően gazdaságilag is jobban fognak teljesíteni azokhoz képest, amelyek nem fektetnek hangsúlyt erre. Az ESG befektetési alapok esetében a fenntarthatósági kockázatoknak a hagyományos elemzési és kockázatkezelési folyamatba történő integrálásán felül a befektetési stratégia kibővül a fenntartható befektetési céllal, és/vagy környezeti és társadalmi jellegzetességekkel, másként ESG aspektussal.

ESG Befektetési Alapok - mit is jelent ez pontosan?

E = Environmental (környezeti)
S = Social (társadalmi)
G = Governance (vállalatirányítási) 

ESG Befektetési Alapjainkkal Ön olyan vállalatok teljesítményéből részesedhet, amelyek élen járnak a klímaválság, a globális felmelegedés, a társadalmi egyenlőtlenségek, illetve az etikátlan vállalati működés okozta rizikófaktorok csökkentésében. Nem fektetnek a fegyvergyártásba, génmanipulációba, olyan vállalatokba, amelyek megsértik a munka- vagy az emberjogi törvényeket és nem nyerészkednek az élelmiszerárak változásán, ezáltan járulnak hozzá egy élhetőbb holnaphoz. 

Miért érdemes a Raiffeisen ESG befektetési alapokat választani?

Az alapok portfólióit olyan vállalatok alkotják, amelyek élen járnak

  • a környezetterhelés visszaszorításában,
  • a megújuló energiaforrások használatában,
  • csökkentett víz és energia fogyasztásban,
  • újrahasznosításban,
  • oktatás, egészségügy fejlesztésében,
  • emberi jogok és munkajogok betartásában,
  • átlátható vállalatirányításban.

Az ESG kritériumok szerinti megfelelést és a portfólió összeállítását az RBI Csoport (Raiffeisen Bank International AG) bécsi vagyonkezelője, a Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. (Raiffeisen Capital Management - RCM) végzi. A bécsi kollégák által alkalmazott ESG alapelveket részletesen elolvashatja a Fenntartható Befektetések menüpont alatt.