Útkövető

Tartalom megjelenítő

Tudnivalók a befektetési alapokról

Mi a befektetési alap?

A befektetési alap a lakosság és az intézményi befektetők körében a legnépszerűbb befektetési forma. A befektetési alapok lényege, hogy egy speciális szakértelemmel bíró társaság (az alapkezelő cég) befektetési jegyek kibocsátásával vagyont gyűjt össze, és az összegyűjtött vagyont befekteti.

Mi a nettó eszközérték?

Az Alap tulajdonában álló eszközök értéke csökkentve az Alapot terhelő kötelezettségekkel, amely mind az egész Alapra, mind az egyes befektetési jegyekre kiszámításra kerül. A nyíltvégű alapok nettó eszközértékét minden munkanapra kiszámítják.

Miért előnyösek a befektetők számára?

Mert a befektetési jegy vásárlóinak nem kell pénzt és időt pazarolnia arra, hogy naponta kövessék az árfolyamokat, vagy befektetéseiket elemezzék. Ezt az alapkezelő professzionális szakemberei elvégzik helyettük.

Milyen költségelőnyöket jelent a befektetési alap a befektetőnek?

A befektetési alap az egyéni befektetésekhez képest - nagyobb mérete miatt - sokkal kisebb jutalékkal, és kisebb fix költségekkel dolgozik. A befektetési alapok piacán már egészen kis összeggel is lehet befektetéseket eszközölni. Így a befektető már alacsony összeggel is jelen tud lenni olyan hazai és külföldi piacokon, ahová egyénileg csak jóval nagyobb befektetések esetén tud hatékonyan eljutni.

Mikor juthatnak hozzá a befektetők a pénzükhöz?

A nyíltvégű befektetési alapok legnagyobb előnye a maximális likviditás, azaz a befektetési jegyeket napi áron lehet adni-venni, így gyakorlatilag a folyószámlával azonos likviditást jelent.

Mi a különbség a nyíltvégű és a zártvégű befektetési alapok között?

A nyíltvégű befektetési alapoknak nincs meghatározott futamidejük. Az alapkezelő a naponta meghatározott aktuális árfolyamon folyamatosan eladja és visszaveszi a befektetési jegyeket. A legtöbb nyíltvégű befektetési jegy névértéke 1 Ft, így gyakorlatilag bármilyen összegben vásárolható.
A zártvégű befektetési alapoknak meghatározott futamidejük van. A futamidő vége előtt az alapkezelő nem ad el új jegyeket és nem is váltja vissza a nála vásárolt befektetési jegyeket.

Kereskedhetünk-e befektetési jegyekkel a Budapesti Értéktőzsdén?

A nyíltvégű befektetési jegyek forgalomképessége a folyamatos eladás és visszaváltás miatt biztosított, így ezeket az értékpapírokat nem is vezetik be a tőzsdére.
A zártvégű befektetési jegyek meghatározott futamidővel rendelkeznek és a futamidő lejárta előtt nem válthatók vissza. Hogy a befektetőknek mégis legyen lehetőségük a futamidő lejárta előtt kiszállniuk, a zártvégű befektetési alapokat kötelező bevezetni a Budapesti Értéktőzsdére.

Milyen alaptípusok közül választhatnak a befektetők?

Az egyes alapok típusát a befektetési eszközök, a kockázati szintek és a várható hozamok határozzák meg.

 • Pénzpiaci alapok: rövid futamidejű állampapírokba, bankbetétekbe fektető, kiszámítható hozamot biztosító, magas likviditású, rövid ideig rendelkezésekre álló pénzek lekötésére alkalmas alapok.
   
 • Kötvény alapok: elsősorban a Magyar Állam által garantált értékpapírokba fektető, kiszámítható hozamú, maximálisan biztonságos, kevéssé ingadozó árfolyamú alapok.
   
 • Részvény alapok: nagymértékben részvényeket tartalmazó, rövid távon ingadozó árfolyamú, magasabb kockázattal nagyobb hozamokat biztosító alapok.
   
 • Vegyes alapok: a kötvény, pénzpiaci és a részvény alapok közötti átmenet. Részvényeket és magas kötvényhányadot fenntartó alapok.
   
 • Devizakötvény alapok: külföldi államok, illetve vállalatok nagybiztonságú kötvényeit vásároló alapok.
   
 • Devizarészvény alapok: külföldi részvényekbe fektető alapok.

Hogyan döntse el a befektető, hogy milyen típusú alapba fektesse a pénzét?

A különböző alapok közötti választás fontos szempontjai, hogy milyen a befektető kockázatvállaló képessége, illetve, hogy mennyi időre tudja nélkülözi a pénzét. Rövidebb, néhány hónapos befektetés esetén ajánlatos inkább biztonságosabb pénzpiaci alapokat választani, míg néhány éves befektetésnél a nagyobb hozamokat biztosító részvényalapokba történő befektetés az indokolt.

Honnan szerezhető információ a befektetési alapokról?

Befektetés előtt mindenképpen érdemes elolvasni a befektetési alap kibocsátási tájékoztatóját. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték, és az aktuális árfolyamok a gazdasági napilapokban illetve a Magyar Tőkepiacban folyamatosan nyomon követhetők. Az egyes alapkezelők honlapjain minden fontos információ rendelkezésre áll.

Hol lehet befektetési jegyeket vásárolni?

Befektetési jegyek az alapkezelő által kijelölt forgalmazási helyeken vásárolhatók. A bankhoz, illetve brókercéghez kapcsolódó alapkezelő esetén a Bank fiókhálózatában, vagy a brókercég forgalmazói hálózatán keresztül is elérhetővé válnak a befektetési jegyek. Egyes alapkezelőknél már a telefonon és interneten történő adásvétel is lehetővé válik.

1. Mert az alapok alapvető stratégiája a kockázatmegosztás!

Hiszen az alapok portfóliója egyenként is rendkívül diverzifikált, azaz számos különféle értékpapírt tartalmaznak.

2. Mert az alapokat maximális likviditás jellemzi!

Hiszen az Alap befektetési jegyei 1- illetve 2- forint névértékűek, tehát bármilyen összegben megvásárolhatóak és bármikor, az aktuális hozammal növelt áron visszaválthatóak. Ezzel szemben az egyedi értékpapír vásárlás esetén, vagy a befektetési időszakot és a konkrét összeget kell előre meghatározni, vagy a tőzsdei értékesítés átfutási idejével és egyedi költségeivel kell kalkulálni.

3. Mert az alapokkal Ön magas hozamokat érhet el!

Hiszen az Alapkezelő gondos elemzési munka alapján válogatja ki a legkedvezőbb hozamokat biztosító értékpapírokat, amelyeket mint nagybefektető kedvezőbb áron és alacsonyabb költségek mellett tud megszerezni a forgalmazóktól az alapok számára, mint az egyedi befektetők.

4. Mert Ön alacsony költségek mellett fektetheti be megtakarításait!

Hiszen a Raiffeisen befektetési jegyek minimális költség mellett vásárolhatók és alacsony visszaváltási jutalék mellett, a hozammal növelve bármikor visszaválthatók.

5. Mert az Alapkezelő szakemberei az elért hozamokat folyamatosan újra befektetik!

A hozamok még kedvezőbben tudnak alakulni, mivel az Alapkezelő a hozamokat nem fizeti ki, hanem folyamatosan újra befekteti és így az a befektetési jegyek árfolyamában tükröződik.

6. Mert az Alapkezelő működését több szervezet ellenőrzi!

Hiszen az Alap szabályos és törvényes működése felett a Raiffeisen Bank Zrt. mint letétkezelő, a KPMG Hungária Kft. mint könyvvizsgáló, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mint hatóság őrködik.

7. Mert az alapokról Ön folyamatosan a legfrissebb információkkal rendelkezhet!

Hiszen az Alap befektetési jegyeinek aktuális árfolyama a forgalmazási helyeken túl a Napi Gazdaság, a Világgazdaság, valamint a Magyar Tőkepiac című napilapokban megjelenő adatok alapján nyomon követhető. Ezen kívül az Alapkezelő folyamatosan informálja az érdeklődőket a Raiffeisen Alapok portfóliójának összetételéről, változásairól és stratégiájáról az interneten keresztül.