Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja

A fenntarthatósági szempontok figyelembevételével kezelt befektetési alapok azon az elgondoláson alapulnak, hogy hosszabb távon azok a vállalkozások és országok, amelyek fenntartható módon bánnak az erőforrásaikkal, valószínűsíthetően gazdaságilag is jobban fognak teljesíteni azokhoz képest, amelyek nem fektetnek hangsúlyt erre. Az úgynevezett fenntartható befektetési alapok esetében a fenntarthatósági kockázatoknak a hagyományos elemzési és kockázatkezelési folyamatba történő integrálásán felül a befektetési stratégia kibővül a fenntartható befektetési céllal, és/vagy környezeti és társadalmi jellegzetességekkel, másként ESG aspektussal.

A Raiffeisen Alapkezelő valamennyi általa kezelt alap esetében integrálta a fenntarthatósági kockázatokat, ugyanakkor jelenleg a Raiffeisen  ESG Vegyes, a Raiffeisen ESG Nemzetközi Részvény valamint a Raiffeisen Megatrend ESG Részvény Alapok Alapja azok, amelyeknek a portfóliója úgy kerül összeállításra, hogy abban kizárólag előre rögzített ESG kritériumokat teljesítő vállalatok értékpapírjai szerepelnek (közvetett módon, alapok alapja struktúrán keresztül).

Az ESG kritériumok szerinti megfelelést és a portfólió összeállítását az RBI Csoport (Raiffeisen Bank International AG) bécsi vagyonkezelője, a Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. (Raiffeisen Capital Management - RCM) végzi. A bécsi kollégák által alkalmazott ESG alapelveket részletesen elolvashatja a letöltető dokumentumok között, a leglényegesebb pontokat pedig az alábbiakban foglaltuk össze.

Klímaválság, globális felmelegedés, társadalmi egyenlőtlenségek, környezetszennyezés. Csupa olyan fogalom, amelyekkel lépten-nyomon találkozunk, és amelyek korunk társadalmára nézve komoly fenyegetést jelentenek. A Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja olyan vállalatok teljesítményéből nyújt részesedési lehetőséget, amelyek élen járnak abban, hogy ezeket a rizikófaktorokat csökkentsék, ezáltal járulva hozzá a természeti környezet és társadalmunk fenntarthatóságához.

Mit jelentenek a fenntartható befektetések? 
A portfólióba kerülő értékpapírokat a bécsi kollégák úgy válogatják össze, hogy az alap vagyonát társadalmi, ökológiai és etikai szempontok alapján fenntarthatónak nevezhető vállalatok és kibocsátók részvényeibe és kötvényeibe fektetik be. Nem fektetnek bizonyos ágazatokba, például a fegyvergyártásba és a zöld géntechnológiába, nem kötnek származtatott ügyleteket élelmiszerekre, valamint nem kerülhetnek olyan vállalatok a portfólióba, amelyek megsértik a munka- vagy az emberjogi törvényeket. 

Befektetési politika
A Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja egy kiegyensúlyozott vegyes alap, azaz portfólióját közel fele-fele arányban alkotják kötvény- és részvénytípusú eszközök. Az alap közvetett módon alapok alapja struktúrán keresztül fektet a kiválasztott értékpapírokba, portfóliójában döntően a Raiffeisen Sustainable Mix vegyes alap befektetési jegyeit tartja a portfóliójában. A mögöttes alap a bécsi alapkezelő (Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft.m.b.H.) legelső alapja, amely 2014. óta fektet a fenntarthatósági szempontok alapján kiválasztott vállalatok és államok kötvényeibe, valamint részvényeibe. Így befektetőink az alappal hazai és bécsi szakemberek tapasztalatát és szakértelmét élvezhetik, ráadásul a befektetési univerzum folyamatosan bővül, hiszen egyre több vállalat ismeri fel a fenntarthatóság és a felelős vállalatirányítás fontosságát.

Miben rejlik a fenntarthatóság? 

 • környezetterhelés visszaszorítása;
 • megújuló energiaforrások használata;
 • CO2 kibocsátás csökkentése;
 • csökkentett víz és energia fogyasztás;
 • újrahasznosítás, hulladékkezelés;
 • nemek, fajok, vallások közti egyenlőtlenségek felszámolása;
 • oktatás, egészségügy fejlesztése, támogatása;
 • emberi jogok és munkajogok betartása;
 • gyermekmunka tilalma;
 • átlátható, korrupciómentes vállalatirányítás

Elérhető befektetési jegy sorozatok
A Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja három különböző deviza sorozatban érhető el, így a forint mellett az euró és dollár megtakarítások elhelyezésére is alkalmas.

Annak ajánljuk, aki…

 • befektetéseivel szeretne hozzájárulni a természeti környezet és a társadalom fenntarthatóságához;
 • egy aktívan kezelt vegyes alapon keresztül szeretne részesedni a globális részvény- és kötvénypiacok teljesítményéből;
 • a kockázatmentesnél magasabb hozamot szeretne elérni középtávon;
 • hisz az egyedi értékpapír kiválasztásban rejlő hozampotenciálban;  
 • a többlet hozamlehetőségért képes és hajlandó közepes kockázatot felvállalni; (Kiemelt Befektetői Információk szerinti besorolása az 1-7-ig tartó hozam/kockázati skálán: 4);
 • naprakész követhetőséget vár el a befektetésétől;

Szeretne többet kihozni megtakarításaiból? 
A Raiffeisen ESG Vegyes Alapok Alapja Rendszeres Befektetési Programon keresztül is elérető, amely lehetőséget biztosít egy Ön által meghatározott összeg havi vagy negyedéves rendszerességgel történő automatikusan befektetésére. Rendszeres befektetéssel Önnek nem kell a piacra lépés megfelelő időpontját kiválasztania. A kevésbé vonzó időszakokban Ön több befektetési egységet tud vásárolni a pénzéből, amelyből a jövedelmező időszakban duplán profitálhat. Egyrészt az Ön befektetésének átlagára alacsonyabb lesz, másrészt megkímélte magát az aggodalomtól, hogy a változó körülmények között a legjobb befektetési pillanatot megtalálja.
 

MEGNÉZEM AZ ALAP HAVI TERMÉKISMERTETŐJÉT