Útkövető

Menü megjelenítése

Tartalom megjelenítő

Raiffeisen Ingatlan Alap

Raiffeisen Real Estate Fund

Befektetési politika

Az alap portfólióját kereskedelmi ingatlanok alkotják és a befektetői az ezek üzemeltetéséből és bérbeadásából származó nyereségből részesedhetnek. Az alap ingatlan kitettsége magas, bérlői állománya stabil. Az ingatlan portfólió több mint felét irodaházak alkotják, amelyek főleg Budapesten találhatóak, közel harmada szolgáltató és kereskedelmi ingatlanokba (bevásárlóközpontokba) kerül befektetésekre. Az ingatlan portfólió fennmaradó részét ipari és logisztikai létesítmények alkotják a főváros vonzáskörzetében, valamint vidéki városokban. 

 

Az Alap sajátosságai

 • befektetéseinek célpontjai főképp kereskedelmi, logisztikai és ipari ingatlanok;
 • bérleti díjbevételen alapuló hozam elérésére törekszik;
 • a portfóliójában lévő ingatlanok hasznosítása hosszú távon biztosított;
 • kiváló diverzifikációs eszköz értékpapírbefektetések, értékpapíralapok mellett.

 

A mögöttes ingatlanok

A budapesti irodaházak közül kiemelkedik a Parkway Irodaház, amely a Népliget, illetve a Könyves Kálmán körút mellett helyezkedik A kereskedelmi ingatlanok között a legnagyobb súlyt két bevásárlóközpont, a miskolci Szinvapark és a budapesti Rózsakert képviseli. Emellett Raiffeisen bankfiókok és egyéb kereskedelmi egységek alkotják az ország különböző pontjain. Az ipari létesítmények közül kiemelhető a győri székhelyű DANA, amely a helyi autógyár beszállítója, emellett Budapest környéki és pécsi logisztikai épületek alkotják ennek a portfóliórésznek a gerincét. 

A Raiffeisen Ingatlan Alap ingatlanbefektetéseit megtekintheti az alábbi linkre kattintva! 

 

Annak ajánljuk, aki

 • kereskedelmi ingatlanok bérbeadásából és üzemeltetéséből származó haszonból szeretne részesedni;
 • olyan ingatlanbefektetési lehetőséget keres, amelyet tapasztalt szakemberek gondoznak, és ahol egy jól diverzifikált ingatlan portfólió teljesítményből tud részesedni;
 • szeretne az üzleti ingatlanok piacán befektetni az ingatlanok értékéhez képest jóval kisebb pénzösszeggel;
 • szeretne egy jó diverzifikációs eszközt a portfóliójában tudni (az ingatlanpiaci trendek jellemzően eltérnek a többi befektetési piacétól);
 • hajlandó a vagyonának egy bizonyos részét hosszabb időre befektetni (az Alap vonatkozásában javasolt befektetési időtáv minimum 3 év);
 • képes és hajlandó elviselni az Alapba történő befektetéssel járó magas likviditási kockázatot, ami akár azzal is járhat, hogy a befektetési jegyek visszaváltására két évig nem kerülhet sor (amennyiben az Alap likviditása veszélybe kerül, az Alapkezelőnek lehetősége van a visszaváltások felfüggesztésére; ez az időtáv maximum 1 év lehet, amelyet a Felügyelet meghosszabbíthat további egy évvel).

 

Speciális, ingatlan alapokra jellemző kockázatok

 • Az ingatlanpiacokat időnként nagymértékű árfolyam-ingadozások jellemzik,
 • Értékelési eljárásokból eredő speciális kockázat: egyes ingatlanok nyilvános árfolyama forgalom hiányában lehet régebbi, ezért az eszközök átmeneti alul- vagy felülértékeltséget mutathatnak, melyek az Alap nettó eszközértékére is hatással vannak.
 • Az ingatlanok hasznosításából eredő kockázat: Alap elsősorban olyan ingatlanokba kíván fektetni, amelyek esetében azok jövedelemtermelő képességét hosszú távú bérleti szerződések biztosítják. Ezt a jövedelemtermelő képességet azonban befolyásolja a bérbevevő fizetőképessége, a bérbe adott ingatlanok fenntartási és üzemeltetési költségeinek (adók, felújítási költségek stb.) változása.
 • A forgalmazás szüneteltetése, felfüggesztése: Az Alapkezelő az Alap Befektetési Jegyeinek visszaváltását felfüggesztheti, ha a leadott visszaváltási megbízások alapján a Befektetési Jegyeknek olyan mennyiségét kívánják visszaváltani, amely miatt az Alap likviditása - az Alap eszközeinek értékesítésére rendelkezésre álló időt figyelembe véve - veszélybe kerül. A felfüggesztés időtartama ingatlanalap esetében legfeljebb 1 (egy) év lehet, amely határidőt a Felügyelet indokolt esetben az Alapkezelő kérelmére további 1 (egy) évvel meghosszabbíthat.

Elérhető befektetési jegy sorozatok

Az alap alapvetően 3 devizanemben érhető el, az „A” jelű forintban, a „D” jelű euróban, az „U” jelű pedig dollárban. Emellett az alaphoz különböző elszámolású befektetési jegy sorozatok kapcsolódnak. Az MNB ajánlása szerint ugyanis 2019. májusától csak T+180 napos visszaváltású ingatlan alapok hozhatóak forgalomba, ahol a befektetés visszaváltását követően 180 nap múlva történik meg a pénzügyi teljesítés, igazodva az ingatlaneszközök sajátosságaihoz.

A 2019. május előtti befektetési jegy sorozatok ezzel szemben T+3 napos elszámolással működnek és ezekre az alapkezelőnek forgalmazási maximumot kellet megállapítania, azaz korlátozott darabszám lehet a befektetők tulajdonában. Azonban, amennyiben a forgalomban lévő darabszám a forgalmazási maximum alá esik, akkor lehetőség van a limit újbóli eléréséig ezekből a befektetési jegyekből is vásárolni. Az aktuálisan megvásárolható sorozatokról az alábbi táblázat nyújt tájékoztatást, ahol a „forgalmazás alatt” megjelölés utal arra, hogy az adott sorozat megvásárolható és a „forgalmazás szünetel” arra, ha az adott devizanem csak a T+180-as folyamatos forgalmazású sorozaton keresztül érhető el.

Befektetési jegy sorozat Deviza Elszámolási mód Elérhetőség
"A" sorozat HUF T+3 Forgalmazás alatt
"D" sorozat EUR T+3 Forgalmazás alatt
"U" sorozat USD T+3 Forgalmazás alatt
"A180" sorozat HUF T+180 Folyamatos forgalmazás
"D180" sorozat EUR T+180 Folyamatos forgalmazás
"U180" sorozat USD T+180 Folyamatos forgalmazás

 

MEGNÉZEM AZ ALAP HAVI TERMÉKISMERTETŐJÉT

MEGNÉZEM AZ ALAP INGATLANBEFEKTETÉSEIT