Ugrás a tartalomhoz

Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap

Mit jelent, ha egy alap Abszolút hozamú?

Röviden annyit, hogy az alap, előre nem deklarálja a befektetési területeit, és ezen területek befektetési eszközeit. Tehát, míg egy kötvény alap túlnyomórészt csak kötvényekbe fektethet, míg egy részvény alap csak nagyrészt részvények vásárlásában gondolkozhat, addig egy abszolút hozamcélú alap, a hozamcélja érdekében mindig az aktuálisan a legjobbnak ítélt befektetési eszközt vásárolja meg. Így egy alapkezelő szakembernek sokkal nagyobb lehetősége van a portfóliót az aktuális piaci trendeknek megfelelően kezelni, és az aktuális gazdasági események függvényében a folyamatokhoz igazítani. Cserébe pedig vállalja azt, hogy a piaci helyzettől függetlenül arra fog törekedni, hogy a pénzpiacokon elérhető hozamok felett teljesítsen.

Befektetési politika

A Raiffeisen Index Prémium célja, hogy az eszközosztályok széles köréből válogatva maximális tőkenövekményt érjel el úgy, hogy közben az alap értékvesztését előre meghatározott módon korlátozza. Az alap származtatott ügyletekbe, más befektetési alapok jegyeibe, részvényekbe és kamatozó eszközökbe egyaránt fektethet, akár piaci esésre játszó pozíciókat is tarthat. Az alap jelenleg olyan stratégiát követ, melynek célja, hogy 2015. november 23.-tól kezdődően az alap lehetséges legnagyobb vesztesége egy év alatt jó eséllyel ne haladja meg a 20%-ot. A szigorú kockázatkezelés azt jelenti, hogy 2015. november végétől bevezettük a kockáztatott érték mutatót használó modellt (VaR-t). A modell segít megmutatni, hogy az Alapban lévő eszközöknek normál piaci körülmények között, adott valószínűség mellett, egy adott időszak alatt mekkora a maximális várható vesztesége. Az Alapkezelő a modellt úgy állította be, hogy 99%-os valószínűség mellett, egy év során a várható veszteség ne haladja meg az Alap nettó eszközértékének 20%-át.

Annak ajánljuk, aki

  • pénzpiacinál magasabb hozamot vár el középtávon;
  • szeretné megtakarítását közepes kockázat mellett befektetni;
    (Kiemelt Befektetői Információk szerinti besorolása az 1-7-ig tartó hozam/kockázati skálán: 4)
  • fontosnak tartja, hogy pénzét bármikor mobilizálhassa, de előreláthatólag minimum 2 évre tudja nélkülözni a megtakarításának ezen részét.

Az Alap előnyei

  • Célja, hogy az általa elért hozam meghaladja a bankbetétek és a rövid lejáratú állampapírok hozamát középtávon.
  • Szigorú kockázatmenedzsment (VaR)
  • Abszolút hozamcélú stratégia.
  • Aktív portfóliómenedzsment!

 

Megnézem az Alap teljesítményét

MEGNÉZEM AZ ALAP HAVI TERMÉKISMERTETŐJÉT

 

Állandó adatok
Elnevezése: Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap
Működési formája: Nyilvános
Fajtája: Nyílt végű
Futamideje: Határozatlan
Elsődleges eszközkategória típusa: Értékpapír
Harmonizáció típusa: ÁÉKBV-irányelv alapján nem harmonizált
BAMOSZ besorolása: Abszolút hozam
Indulás dátuma 2005. augusztus 11.
Induló nettó eszközérték 750 000 000 Ft
Névértéke 1 Ft